тел. 0888 514 364

Запази си час сега!

Полово предавани инфекции

1. Кои са най-значимите полово предавани инфекции?
Най-общо казано това са сифилис, трипер, хламидиаза, трихомониаза, краста, кандидоза, островърхи кондиломи, хепатит Б, СПИН, полова въшливост, херпес.

2. Какви симптоми трябва да ни отведат при лекар дерматовенеролог?
Всяка лезия в полова област под формата на раничка, мехурчета, увеличени лимфни възли в слабините, наличие на брадавички, възелчета са важен белег и не трябва да бъдат подценявани! Понякога се налага вземане на венозна кръв с цел диагностика на сифилис, СПИН, хламидия или хепатит Б. Не е нормално да има течение от канала при мъжа, както и т.н. банално бяло течение при жените. Те подлежат на микробиологично изследване с антибиограма, при което се търсят бактерии, гъбички и трихомони.

3. Как се лекуват островърхите кондиломи?
Преди започване на лечение е задължително да се изследва кръв за сифилис и при отрицателен резултат се пристъпва към лечение. Най-често прилагаме локални разрушаващи средства, течен азот, електрокоагулация, в някои случаи хирургично лечение. Голям проблем са рецидивите т.е. повторната поява на кондиломите на същите или други места след успешно лечение. В такива случаи са необходими отново отстраняване на кондиломите и приложение на противовирусни медикаменти, имуностимуланти, избягване на бръснене в полова област и т.н.

4. Какво означава хроничен трипер и до какво може да доведе?
Всяко самолечение, под рубриката "в аптеката ме посъветваха" или "един приятел ми каза и той бил така", може да доведе до хронифициране на гонореята или трипер. Течението може да изчезне и да започне да се появява само след по-бурен секс, употреба на алкохол или вирусни инфекции. Процесът може да обхване простатната жлеза и да доведе до нейното възпаление, да се стигне до безплодие, да се появят стеснения на пикочен канал, които да затруднят уринирането. Ето защо и само "сутрешната капка" е важен симптом и трябва да ни отведе при дерматовенеролога.

5. Какво представлява бактериалната вагиноза?
При това заболяване е налице вагинално течение с неприятна миризма на риба или мухъл, което се засилва след полов контакт или менструация. При доказване на причинителя се лекуват само жените, тъй като лечението на партньора не влияе върху рецидивите.

6. Как се проявяват гъбичките при мъжа?
При мъжете кандидозата се проявява с изменения по главичката или препуциума, а именно зачервяване, петна, сухота, дразнене, парене или сърбеж. Тъй като при мъжете трудно се доказва гъбичната инфекция се препоръчва изследване на секрета при партньорката и след доказване на причинителя се пристъпва към лечение и на двамата. Необходимо е да се избягва прием на антибиотици, хормонални препарати, да се следи кръвна захар.

В заключение трябва да се каже, че в борбата с венерическите заболявания профилактиката е от най-голямо значение: използване на предпазни средства, избягване на безразборни контакти, злоупотреба с алкохол, лечение на всички контактни с цел прекъсване на епидемиологичната верига, информираността на младите хора и навременната консултация със специалист дерматовенеролог.